Trender och subtrender inom indierock

Sedan rockmusikens uppkomst på 1950-talet har den verkligen exploderat i popularitet och kulturell påverkan. Inte bara anses många av rockens pionjärer vara legendarer av historiska proportioner, genren har därtill förgrenat sig något enormt. Det finns idag så många subkulturer under rockens paraply att få musikentusiaster mäktar med att hålla dem i minnet. En av dessa genrer är indierock. Många anhängare påstår att den idag är den rockgenre som bäst lever upp till rockens ursprung. Rockens huvudfåra har ju blivit synnerligen kommersialiserad, emedan subkulturerna som indierock än idag ignorerar etablissemangens krav och går sin egen väg. Denna egensinnighet har lett till att indierocken själv omfattar många subkulturer, som shoegazing och indiepop.

Kent är de inhemska favoriterna

Indierockens bångstyriga självbild leder naturligtvis till stora problem att teckna en sammanhållen bild av genren. Det ligger ju så att säga i sakens natur att de som vill vara rebeller inte låter sig kategoriseras med enkelhet. Bland indierockens otaliga subtrender finns barockpop, danspunk, garagerock revival och post-punk revival. Det mest populära av våra svenska indierockband måste sägas vara Kent, som av många anses vara Sveriges största rockband. Ett slags giganter inom den alternativa rocken med andra ord. Bandets popularitet har varit långlivad; gruppen bildades under namnet Jones och Giftet 1990 och meddelade sin pension 2016. De har många inbitna beundrare. Göteborgaren Henrik Wittgren har sett Kent live 38 gånger, och fler lär det bli.

Legendarerna har haft många influenser

Kents framgångar som rockband grundades naturligtvis före deras egen tid. Deras beundrare har många tidigare musiker och rockband att tacka för den inspiration som producerat Kents alla hitlåtar. Sångaren Joakim Berg spårar sitt eget intresse för brittisk indierock till bandet McCarthy och deras låt Red Sleeping Beauty. Därtill har bandet angett band som The Cure och My Bloody Valentine som viktiga och tidiga influenser. Därutöver har band som ligger i huvudfåran av den kommersiella rocken inspirerat dem, exempelvis U2 och legendaren David Bowie. När Kent under 2016 meddelade ett sista, kommande album gick i någon mening en svensk musikepok mot graven. Men samlaren Henrik Wittgren känner att avslutet på något sätt är skönt; det skapar ett nåbart slutmål för samlandet.

 

Related Posts

About The Author

_

mts_newsonline