The Smiths

The Smiths är ett av de mest kända banden inom indiegenren, och är också ett av de band som definierade hela genren i 1980-talets England. The Smiths bildades år 1982 i Manchester i England, och till skillnad från många andra band var dess medlemmar desamma under hela gruppens karriär, med ett litet undantag. De som grundade bandet var Morrissey, som var gruppens sångare (och som sedermera har gjort karriär framgångsrikt som soloartist), Johnny Marr, som var gruppens gitarrist, Andy Rourke, som var gruppens basist och Mike Joyce, som var gruppens trummis. Under en kort period ersattes Andy Rourke av Craig Gannon. Gruppen fick sitt genombrott år 1983 med singeln ”Hand in Glove”.

När The Smiths började skapa sin musik fanns det inte mycket annat som lät som dem på marknaden. Gruppen hämtade inspiration från 1960- och 1970-talens rock- och popgrupper, och kombinationen av Marrs musik och Morrisseys låttexter visade sig bli ett framgångsrikt koncept. Eftersom stora delar av gruppens framgång byggdes på just samarbetet mellan Marr och Morrissey är det kanske inte konstigt att gruppen upplöstes år 1987, efter att gruppens sångare och gitarrist inte längre kom överens.morrissey_and_marr

Bakgrunden till gruppens namn är inte helt känt, även om medlemmarna i The Smith själva menar att det är en reaktion mot bandnamn som de ansåg vara pompösa, till exempel Orchestral Manoeuvres in the Dark och Depeche Mode. Många tror också att namnet är en hyllning till en av Morrisseys idoler, Patti Smith. Ytterligare en teori är att det anspelar på det vanligaste efternamnet i England, Smith, vilket både skulle kunna vara ett sätt att ironisera över att alla bandmedlemmar har irländskt ursprung (inte engelskt), eller, som Morrissey själv kommenterat, för att ”det var dags för de vanliga människorna att presentera sig”.

Precis som många ikoniska grupper influerade The Smiths inte bara musik, utan även mode och kläder. Ett ikoniskt plagg som flera medlemmar i The Smiths bar var till exempel en klassisk mörk skinnjacka, ett plagg som är så tidlöst att det är modernt än idag. Om du letar efter en skinnjacka, herr i klassisk modell á la The Smiths, kan du gå in och titta på Outletsverige.se, där det finns ett stort utbud av skinnjackor för alla smaker.

Related Posts

About The Author

_

mts_newsonline