Indiemusik – vad är det?

Indiemusik är benämningen på en musikstil där indiedelen av namnet står för independent. Namnet härstammar från den tid under punkens era, närmare bestämt under 1970-talet, som kännetecknas av att massor av små oberoende skivbolag startades i Storbritannien. Det är än idag något som kännetecknar denna genre inom musiken, att den ges ut på mindre bolag som inte är så mainstream som de stora musikbolagen, som EMI, Sony och Universal. Detta leder ofta till att musikerna har större kreativ frihet och inte behöver fokusera lika mycket på försäljningssiffror och andra krav som följer med kontraktet med skivbolaget. På så sätt har artisterna själva också större kontroll över sin konst och kan styra utvecklingen av karriären på ett helt annat sätt än vad som är möjligt på de större skivbolagen.

Genren kan även delas upp i undergrenarna indiepop och indierock. Skillnaderna är ungefär desamma som de mellan vanlig pop och rock. Rock är hårdare, skränigare och håller ofta ett högre tempo medan popen brukar vara mer melodisk, medryckande och trallvänlig. Ofta hittar man även en hel del skillnader i språket som används och texternas innehåll. Andra kännetecken för indiemusiken är att utövarna ofta bekänner sin tilltro till värderingar, ideal och ideologier som förknippas med den så kallad underground-kulturen. Underground-idealen brukar vara värderingar och åsikter som skiljer somliga från de vanliga, av samhället accepterade, idealen.

A young man writing songs at home.

Ur indiemusiken har det även utvecklas en lång rad subgenrer. Denna utveckling är inget unikt för denna musikgenre – det brukar snarare oftast vara på detta sätt, att mindre undergrupper skapas ur en större ursprunglig stil. Undergrupper till indiemusiken är bland annat post-rock och lo-fi.

Kända utövare av indiemusik
Indie är en populär genre och det finns många artister och band som ägnar sig åt att skapa den här typen av musik. Några exempel på kända utövare är till exempel det stora brittiska bandet Oasis, gruppen Belle & Sebastian och kända Shout Out Louds. Sverige å andra sidan kan stoltsera med bland annat superduon Rebecca & Fiona och Broder Daniel. Det här är naturligtvis bara några av alla de talangfulla och populära artister inom indiemusiken.

Related Posts

About The Author

_

mts_newsonline