Broder Daniel

Broder Daniel är ett av de största banden inom svensk indiepop och alternativ rock. Gruppen bildades år 1989 av de två ursprungliga medlemmarna Henrik Berggren och Daniel Gilbert, som sjöng respektive spelade bas. De två gick på den tiden i högstadiet tillsammans på Göteborgs högre samskola. Ett annat känt namn inom svensk musik som gick på samma skola var Håkan Hellström, vars band dessutom delade replokal med Broder Daniel. Så kom det sig att Håkan Hellström började spela trummor i Broder Daniel. Mellan 1990 och 1992 låg projektet med bandet på is, eftersom Berggren inte ville uppträda, men när de drog igång igen gjorde de det med nya krafter och två nya bandmedlemmar: Johan Neckvall och Anders Göthberg. Så småningom lämnade Hellström bandet, och istället gick Lars ”Pop-Lars” Malmros med. I och med detta hade bandet den uppsättning som de skulle göra sin debut med.

Den kom i april 1995, med albumet Saturday Night Engine. Deras nästa album kom redan året därefter, och hette helt enkelt Broder Daniel. Efter detta album hade bandet vissa meningsskiljaktigheter med sitt skivbolag, EMI, vilket gjorde att de lämnade bolaget och letade efter ett nytt. De skickade en demo till Dolores Recordings, och kunde få ett nytt skivkontrakt. Det var på Dolores Recordings som de spelade in och släppte sitt nästa album, Broder Daniel Forever. Albumet var till en början inte den säljsuccé man hade trott, men detta förändrades snabbt när tre av låtarna på albumet inkluderas i soundtracket till filmen Fucking Åmål. Detta blev något av ett genombrott för Broder Daniel, som efter filmens release åkte på ett flertal turnéer.

1280px-Cb_håkan_2Bandet fortsatte sin framgångsrika karriär fram till år 2008. De släppte bland annat ytterligare ett album, Cruel Town, som är bandets största försäljningssuccé. De gav också ut två samlingsalbum i början av 2005 med titlarna The Demos 1989-1997 och No Time For Us 1989-2004. Håkan Hellström hann också återvända till bandet och lämna det igen under denna period. Han hade under ett av bandets uppehåll släppt sin soloskiva Känn ingen sorg för mig Göteborg, och ville därefter fokusera på sin solokarriär. Den enda gruppmedlemmen som varit med bandet oavbrutet från början till slut är Henrik Berggren. I mars 2008 begick bandets gitarrist, Anders Göthberg, självmord. Detta ledde till att Broder Daniels sista spelning någonsin blev en hyllningsspelning till Göthberg på festivalen Way Out West i augusti det året. Därefter upplöstes bandet.

Om du vill återuppleva Broder Daniels glansdagar finns lyckligtvis två filmer om bandet – dels en live-DVD från deras konsert i Lisebergshallen 2003, dels filmen Broder Daniel Forever, som följer bandet under veckorna innan deras sista spelning. Se därför till att ha en skön soffa hemma, och bänka dig framför tv:n för minst ett par timmars Broder Daniel-underhållning.

Related Posts

About The Author

_

mts_newsonline