Så lyssnar du på indiemusik

Idag finns det ett flertal olika sätt att lyssna på musik och i det här inlägget går vi igenom några av dem.

På mobilen

För 15 år sedan var det vanligt att man lyssnade på musik genom mobilens inbyggda musikspelare. Men för att få tag på musik till mobilen på den tiden var det många som olagligt laddade ner sin musik. Särskilt indiemusik var inte lika lätt att få tag på. Detta gjorde att musikstreamingtjänsterna började att komma. En av dessa musikstreamingtjänster är Spotify. Spotify är en app du laddar ner till din mobil. Det går att lyssna på Spotify gratis, men då avbryts musiken med reklam och lyssningen är begränsad. För att lyssna på Spotify hur mycket du vill, utan reklam och offline så betalar för ett abonnemang för minst 99 kronor i månaden. Förutom Spotify finns till exempel Apple Music. Skillnaden mellan Apple Music och Spotify är att du hos den förstnämnda tjänsten köper den musik du vill lyssna på, medan du i Spotify får du tillgång till hela deras musikkatalog. Om du vill stötta de indieband eller indieartister du tycker om är det en bra idé att köpa deras musik eftersom de inte tillhör något större skivbolag och det är därför svårare för indiemusiker att nå ut.

Dessa appar laddar du ner till din smartphone. Till exempel Iphone X, vilket är en smartphone som är framtagen av Apple. I Apples telefoner ingår oftast Apple Music.

På skivor

Du kan också lyssna på din bästa indiemusik på skivor. Skivor går att köpa i en del fysiska butiker. Men numera är det lättare att få tag på skivor genom att köpa dem på nätet. Det finns webbutiker online som bland annat säljer cd-skivor. Du kan också gå till din lokala second hand-butik och se om du kan fynda cd-skivor där. För att lyssna på cd-skivor behöver du en cd-spelare. En del äldre datorer har en cd-spelare och många bilar är utrustade med en stereo.

Förutom att du kan lyssna på CD-skivor finns det andra sorters skivor. Till exempel LP-skivan. För att lyssna på en LP-skiva behöver du en LP-spelare.

Hörlurar

Om du vill lyssna på musik och inte vill störa andra kan du lyssna på musik med hjälp av ett par hörlurar. Hörlurarna kopplas samman med din dator eller din mobiltelefon. Det finns flera olika varianter på hörlurar. Det finns de som har en sladd och kopplas samman med den enhet du vill spela din musik på. Det finns även de som är trådlösa. Andra varianter på hörlurar är in ear, vilket betyder att de sitter i örat och over ear, vilket betyder att de sitter på örat.

Högtalare

Högtalare är det du använder när du vill att musiken ska spelas högt. Precis som med hörlurar så kopplas högtalarna med hjälp av en sladd till den enhet du vill lyssna på musik på. Det finns också trådlösa högtalare som kopplas med bluetooth. I bilar är högtalarna inbyggda.

Related Posts

About The Author

_

mts_newsonline