Nirvana

Ett av de stora indie-rockbanden genom tiderna är Nirvana, som grundades av sångaren Kurt Cobain 1987. I bandet förekom olika trummisar där Dave Grohl var den som kom att ha störst betydelse. Det stora genombrotten kom med låten ”Smells Like Teen Spirit” som återfanns på debutalbumen Bleach 1989. Det sista albumet kom redan 1993, så bandet hade inte en särskilt lång tid i rampljuset, men har sedan dess varit väldigt betydande i musikhistorien och kultförklarat.

Uppsving för grungen

I och med Nirvanas framgångar kom en uppgång för musikstilen som kallas grunge vilket är en parallell stil till alternativ rock. Nirvanas karriär sattes stop i och med sångaren Kurt Cobains plötsliga bortgång 1994, men bandets popularitet bara fortsatte att öka och finner än idag nya lyssnare. Bandet har sålt över 75 miljoner skivor och skapat trender för undgomar med sin klädstil och lite mer slappa inställning till livet. Än idag finns den ibland lite ovårdade grungestilen kvar och

även annat mode har tagit inspiration från grunge-eran. Man kan faktiskt se det på olika försäljningsplatser för barn- och ungdomskläder som kidsbrandstore eller i fysiska butiker.

Började redan i High School

Frontfigurerna Kurt Cobain och Krist Novoselic lade grunden för bandet redan under tiden på Aberdeen High School. Den första utgivningen hette ”Love Buzz” vilket följdes av debutalbumet Bleach. Kostnaderna för debutalbumet sägs ha uppgått till motsvarande 6000 kronor vilket kan sägas vara en extremt liten summa, med tanke på hur stort bandet senare blev.

Genombrottet kom dock först med skivan Nevermind (1991–1992). Framgångarna hade mycket att göra med att den kom i exakt rätt tid. Plötsligt var det inte hårdrocken som var den hårdaste och ”argaste” musiken och människor började köa för att köpa skivan ett ovårdat gäng i slitna flanellskjortor hade slängt ihop. Stilen var enkel och även klädkoden innebar en uppkäftig motvikt till det glamourösa 80-talet. Man skulle se ut som man såg ut och musiken skulle byggas helt på känslan. Bandmedlemmarna i Nirvana klädde isg i klänningar och slog sönder sina instrument på scenen. Med skivan kom också genombrottet för den så kallade slackerkulturen och ”generation-X”.

Nirvana bestod av:

  • Sångaren Kurt Cobain
  • Basisten Krist Novoselic
  • Trumslagaren Dave Grohl (åren 1990–1994)

Efter Kurt Cobains bortgång 1994 återförenades bandet aldrig, men har haft enstaka framträdanden, bland annat 2014 när bandet valdes in i Rockn Roll Hall Of Fame i New York. Novoselic har sysslat med musik till och från och är idag politiskt aktiv. Dave Grohl blev mest känd som frontfigur i bandet Foo Fighters, med vilka han haft stora internationella framgångar. Nirvana räknas idag till ett av de absolut största banden och många musiker vittnar om vilken stor betydelse de haft för deras musikaliska utveckling. Nirvana tillhör de få band som var med och påverkade en hel generations uppväxt.

Related Posts

About The Author

_

mts_newsonline