Yo La Tengo

Inom indiemusiken finns det få band som varit lika betydelsefulla som amerikanska Yo La Tengo. Ett band som bär många av de egenskaper man typiskt förknippar med indiemusiken: De har en otroligt lojal (men liten) publik, älskas av kritikerna och har påverkat mängder av band som kommit efter dem. Hur lyssnar du på musik? Förmodligen spenderar du nog åtminstone en del tid med att lyssna på musik från mobiltelefonen via hörlurar. Hos Teknikdelar kan du köpa bra trådlösa hörlurar, såväl som annan mobilrelaterad kringutrustning.

Yo La Tengo har vid det här laget en lång karriär bakom sig. De startades redan 1984 i den amerikanska staden Hoboken. Bandets mest klassiska sättning har dock spelat tillsammans sedan 1992 och består av Ira Kaplan på gitarr och sång, Geogia Hubley på trummor och James McNew på bas.

Den mest klassiska perioden i Yo La Tengos karriär är förmodligen 1990-talet. Det var väl också den era då indiemusiken var som starkast överlag rent kommersiellt. De släppte då sina skivor på indiebolaget Matador och var därmed en del av samma artiststall som indieklassiker som Pavement, Sonic Youth och Teenage Fanclub. Under 90-talet släppte bandet hur som helst en serie väldigt omtyckta album. Bland annat Painful (1993), Electr-O-Pura (1995) och I Can Hear the Heart Beating as One (1997).

Under 2000- och 2010-talet fortsatte bandet att spela in och släppa musik. Numera har de status som något av indievärldens “elder statesmen” – fortsatt uppskattade och respekterade av kritiker och musiker. Deras senaste album We Have Amnesia Sometimes släpptes 2020.

Related Posts

About The Author

_

mts_newsonline